Superuse Studios

Optrek Transvaal

29-06 to 01-11 | 2003 | The Hague | The Netherlands

Het mobiele projectbureau OpTrek nodigde 2012Architecten uit een opvallende ingreep te doen aan de gevel van het tijdelijke kantoor in de Wesselstraat.
OpTrek is een kunstenaarsorganisatie die, voor een periode van drie jaar, uiteenlopende projecten organiseert in de stadsvernieuwingswijk Transvaal (Den Haag).
Het mobiele projectbureau trekt mee met de afbraak. Het tijdelijke kantoor van OpTrek was van april tot december 2003 gevestigd in een lege woning in de Wesselsstraat tot ook d├ęze woning werd afgebroken. Om herkenbaar te zijn in de wijk laat OpTrek na elke verhuizing het nieuwe kantoor een eigen gezicht geven.
Voor het eerst werd dit in 2001 gedaan door de Japanse kunstenaar Tadashi Kawamata die, aan de oude gevel van OpTrek in de Scheeperstraat, een houten constructie plaatste van sloophout.
Voor het tweede gevelproject werd 2012Architecten uitgenodigd. Het DaklichtErker dat 2012Architecten realiseerde is een voorbeeld van de toepassing van het Recyclicity principe: hergebruik van afval voor nieuwe bouwprojecten waarbij zo min mogelijk energie wordt gebruikt voor transport en verwerking. Als eerste is er een scan van de omgeving gemaakt waarin de belangrijkste lokale afvalstromen in kaart zijn gebracht. Hierbij werd uitgezocht wat de meest geschikte materialen zijn voor de specifieke ontwerpopdracht.
Vervolgens is, binnen de bouwnormen, gekeken naar wat mogelijk en haalbaar is. Voor de gevel van OpTrek is besloten oude aluminium deuren en kozijnen te hergebruiken, die uit sloopwoningen elders uit de wijk komen. De houten constructiebalken komen uit Haagse woningen waar in 2002 de manifestatie Sloopzacht werd georganiseerd. Uit dit materiaal is een vergroot daklicht geconstrueerd, dat gedeeltelijk ook aan de voorkant van de gevel is te zien en dat s avonds opvallend verlicht is. Ook aan de binnenkant van het kantoor werden veranderingen doorgevoerd.
Zo is het plafond boven de vergadertafel van OpTrek gedeeltelijk doorgebroken en is het mogelijk door de glazen opbouw de hemel in te kijken.
Het DaklichtErker bleef aan de gevel hangen tot het gebouw in november werd afgebroken en OpTrek weer verder trokt, met de sloop mee.

Publications about Optrek Transvaal:

Team: Jan Jongert, Denis Oudendijk

Leave a comment