Superuse Studios

Kindervrijstaat

On the borders of Utrecht’s newly developed Leidsche Rijn district a unique set of farm buildings: “Hof ter Wijde” has been transformed into a children’s creative play centre. Via Vinex commissioned 2012Architecten to adapt the farm to become a freezone for children: a place where children can explore different forms of art.

The buildings are historically important and have protected status, so the construction cannot be altered. Internal spaces were created without altering the original materials.

The spaces in the stable block are constructed from some 150 reclaimed doors. The glass panes in the doors make the spaces transparent, letting light through and providing visual contact between spaces. The walls can be moved to create different functions, for example is a stage with a backstage, a closed studio or an exhibition space for installations or visual arts. In the farmhouse the different spaces are kept in the style of the original building and can be used as dining, meeting and office spaces.

Team: Jan Jongert, Floris Schiferli, Valentina Karga

Publications about Kindervrijstaat:

Leave a comment