Superuse Studios

Bouwwereld @ Villa Zebra

01-07 to 27-11 | 2011 | Rotterdam | The Netherlands

2012Architecten is dit jaar uitgenodigd om de tentoonstelling  Bouwwereld in Villa Zebra Rotterdam samen te stellen en vorm te geven. 2012Architecten is verantwoordelijk voor het totaal concept, de inrichting met pallets waarmee zitplaatsen voor de ouders, werkplekken en opslag werd gevormd. Uiteraard is bouwen met afvalmaterialen het uitgangspunt.

Workshops:
Ter voorbereiding van de workshop serie die aan de tentoonstelling is gekoppeld werden (rest)bouwmaterialen uit de omgeving van Rotterdam gezocht. Deze materialen moesten geschikt zijn om met eenvoudige bewerkingen mee te bouwen door kinderen in twee leeftijdsgroepen; 4 tot 8 jaar en 8 tot 12 jaar. Er zijn zes zeer verschillende materialen gevonden, met een divers gevoel, maat en oorsprong waardoor er zeer uiteenlopende constructietechnieken voor nodig zijn.  Bij elk materiaal is een kunstenaar gevraagd om met de door 2012Architecten ontwikkelde bouwtechniek een exemplarisch kunstwerk bouwen dat de basis van de expositie zal vormen.

De geselecteerde materialen en kunstenaars:
Kartonnen kokers van drukkerijen en oude kranten: Césare Peeren (2012Architecten) en Karaman Andresen maakten “het Kartonium”, een variatie op het Atomium.
Cd-hoesjes van verouderde muziek, afkomstig uit een tv studio: Thijs Masthoff maakte een transparant gebouw.
Restpartijen boeken en afgekeurde boeken afkomstig van diverse uitgeverijen: Mia Andresen vouwde een stad.
Restanten tapijttegels afkomstig van de fabrikant: Denis Oudendijk (Re-func) bouwde een landschap van complex gevouwen tapijttegels
Knuffeldieren, afgekeurde knuffels die waren ingezameld voor een goed doel: Noriko Mitsuhashi liet de knuffels met acrobatische stapelingen torens maken.
Electradraad afkomstig van gesloopte huizen: Sara Jongert draaide het draad tot een ruimtelijk object.

De tentoonstelling is te bezoeken van 1 juli t/m 27 november 2011

Team: Césare Peeren, Arie van Ziel, Karaman Andresen
Foto’s: Paul van der Blom

Leave a comment