Superuse Studios

Uitrusten op de wieken van een windmolen op het Willemsplein

Op het Willemsplein in deelgemeente Rotterdam Centrum is een uniek zitmeubel geplaatst door 2012Architecten. Het is al jarenlang een wens van de omwonenden dat er op het plein meer zitgelegenheid komt voor de vele bezoekers van het gebied. Omdat een geheel nieuwe inrichting van het plein voorlopig is uitgesteld, heeft de gemeente het initiatief genomen om nog deze zomer een opvallend zitmeubel te laten plaatsen. Hiervoor is een opdracht gegeven aan het Rotterdamse bureau 2012Architecten. Dit bureau heeft zich gespecialiseerd in het werken met afval en restproducten en kan daardoor zeer snel iets unieks realiseren.

Windmolenwieken om op te zitten
Het object is gemaakt van afgedankte kunststof windmolenwieken die zijn verbonden zijn aan betonnen tussenelementen. Het object biedt verschillende mogelijkheden om te zitten, met en zonder rugleuning, en daagt kinderen uit om op te spelen. Het object zal zo geplaatst worden dat de looproutes en calamiteitenroutes niet geblokkeerd worden. Het wordt los op de bestrating geplaatst zodat het bij grote evenementen verwijderd kan worden.

De groene kamer en nieuwe bomen
In september 2010 werd een tijdelijk zitelement ‘de groene kamer’ op het Willemsplein geplaatst waar veel gebruik van werd gemaakt door bezoekers van het plein. Onder meer naar aanleiding daarvan is gekozen voor een permanent object. Ook zijn dit voorjaar 10 grote nieuwe bomen op het Willemsplein geplant. De oude bomen waren de afgelopen jaren verdwenen nadat het plein gebruikt was voor een aantal grote evenementen. De nieuwe bomen zijn goed aangeslagen en geven het zuidelijk deel van het plein weer een groene uitstraling.

door Taco Pennings, Deelgemeente Rotterdam Centrum

Leave a comment