Superuse Studios

Rewind @ Willemsplein

Rewind meubel ontworpen voor het Willemsplein, Rotterdam

Voor Bureau Binnenstad van de Gemeente Rotterdam heeft 2012Architecten een meubel ontworpen voor het Willemsplein, aan de voet van de Erasmusbrug. Op deze evenementenlocatie was een meubel nodig waar bezoekers van Rotterdam en met name Spido kunnen verblijven, maar dat ook tijdelijk te verwijderen moet zijn bij evenementen. We hebben er voor gekozen om te werken met windmolenwieken van ±6m lang, die in Friesland bijna afgevoerd zouden worden naar de vuilverwerking. Er waren negen van deze wieken beschikbaar, oorspronkelijk geproduceerd door STORK. Om deze negen wieken tot stadsmeubilair te transformeren is er voor gekozen om betonblokken te maken van ongeveer 1m3, die zwaar genoeg zijn om de lichte wieken op hun plek te houden. Door de blokken, die een vijfhoek als voetafdruk hebben, naar boven toe te vervormen ontstaat een blok dat vanaf iedere kijkhoek een andere aanblik heeft. Ook hebben we de bovenkant schuin gemaakt, waarmee de staande wiek een licht knik krijgt en afwijkt van alle verticale elementen op het plein, zoals straatlantaarns en bomen. In totaal zijn 5 wieken gebruikt als zitting, 3 als rugleuning en 1 als plaatsmarkering. Alle wieken zijn signaalrood geschilderd, om de grijze, versteende omgeving van het Willemsplein wat meer kleur te geven. Door de positie van de wieken goed te bepalen is een ergonomische zithouding verkregen, met veel varieteit in de aangeboden zitplaatsen. De zittingdiepte varieert van ±30cm tot ±80cm, ofwel van stoel tot lounge.
Meer informatie over onze projecten met afgedankte windmolen wieken: lees de brochure “blade made“.
Team: Césare Peeren, Jos de Krieger, Karola van Rooyen en Frank Feder Client: Bureau Binnestad.

 

Leave a comment