Superuse Studios

DordtYart

Dordtyart, voormalige scheepsmachinefabriek ‘De Biesbosch’, getransformeerd tot museum en productiehuis.

Het project Dordtyart is de uitkomst van een publiek/private opdracht om de voormalige scheepsmachinefabriek De Biesbosch tijdelijk te transformeren tot museum en productiehuis voor eigentijdse sculpturale werken.

De hal bevindt zich op de herontwikkelingszone ‘de Staart’ in Dordrecht, alwaar de de organisatie voor 8 jaar de ruimte gaat programmeren. Dordtyart is gedurende deze periode geopend van april t/m september. 2012Architecten werd betrokken als architect en werkte samen met kunstenaar Jason van der Woude in ontwerp en uitvoering van enkele onderdelen.
Behalve een expositieruimte en productiehuis is Dordtyart ook een leerwerkervaringsinstituut waarin Dordtenaren met een afstand tot de arbeidsmarkt serviceverlenend werkervaring kunnen opdoen.
De bouw van het interieur is onder leiding van een ervaren voorman, voor een belangrijk deel door deze werkleerlingen uitgevoerd. Deze opdracht was mede bijzonder omdat de opdrachtgever ook de uitvoering van het interieur onder zijn leiding had.

Ontwerp
De schil van het gebouw is grotendeels in oorspronkelijke toestand hersteld. De culturele binnenwereld wordt pas na binnenkomst langzaam aan de bezoeker geopenbaard. Een ruime ontvangsthal bevat na de ontvangstbalie, in direct zicht de toiletten waarachter de centrale keuken zich zichtbaar achter een glazen pui bevindt.
Aan de oostzijde bevindt zich een podium voor een ontmoetingsgesprek tussen kunstenaars en publiek, die een nieuwe ontsluiting heeft met de ateliers op de eerste etage. Aan de westkant bevindt zich de grote hal waar de werken en werk-in-wording te aanschouwen zijn. Het verhoogde pad neemt je mee naar de expohal. Doordat de pui in zijn geheel op rails te verplaatsen is, lopen de ruimtes naadloos in elkaar over.

  1. Pingback DordtYardt: Where it all comes together

    10-09-2012

    [...] and max out the site’s creative scope. The former marine plant’s interior, renovated by 2012 Architects, is now fully operational and invites artists to explore the notion of large-scale installations. [...]

Leave a comment